De omzetbelasting; wat is het en hoe doe je aangifte?

Wat is de omzetbelasting?

Als vakman moet je aangifte van jouw omzet doen. Over jouw omzet betaal je belasting, de BTW.

BTW zit op veel producten en diensten. Als vakman kun je te maken hebben met het tarief van 21%, 9% en verlegde BTW. Dit laatste kan het geval zijn bij onderaanneming. 

Als je iets inkoopt, bijvoorbeeld materiaal voor je klus, dan betaal je BTW. Wanneer je iets verkoopt, dus je stuurt een factuur voor jouw werkzaamheden, dan ontvang je BTW (jouw klant betaalt jou de BTW).

De door jou te betalen BTW is uiteindelijk een som van de door jou ontvangen BTW minus de door jou betaalde BTW.  

Hoe vaak moet je aangifte doen?

Standaard moet iedere ondernemer elk kwartaal aangifte doen. Dat houdt dus iedere drie maanden in.

Sommige ondernemers moeten iedere maand aangifte doen, andere ondernemers slechts eenmaal per jaar. De Belastingdienst beslist hierover per geval. De termijn die voor jou geldt voor door de Belastingdienst schriftelijk aan jou doorgegeven.

Let op: ook als je in een periode geen omzet hebt gedraaid, dan nog moet je aangifte doen. Dit wordt een “0-aangifte” genoemd.

Hoe moet je aangifte doen?

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je een brief van de Belastingdienst. Hierin staat dat je aangifte omzetbelasting moet doen en hoe je dit moet doen. De eerste aangifte is vaak nog op papier. De aangiftes daarna kunnen via de digitale omgeving van de Belastingdienst. Wanneer je gebruikmaakt van boekhoudsoftware dan kun je vaak ook direct via deze software aangifte doen.

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook