8 Tips voor ondernemers die je moet weten voor de perfecte boekhouding

Bekijk deze 8 tips voor de perfecte boekhouding! Wil je zelf ook een perfecte boekhouding?

Tip 1. Doe je boekhouding zo veel mogelijk zelf

Betaal jij een accountant of boekhouder om je bonnetjes te verwerken of je btw-aangifte te doen? Dat is niet nodig. Met een goed boekhoudprogramma kun je dit prima zelf. Veel dingen kun je namelijk automatiseren, zodat het niet eens veel tijd kost. En doordat je zelf je boekhouding doet, hou je ook altijd zicht op je financiën. Zo zie je dus altijd hoe het met je bedrijf gaat.

Tip 2. Doe je boekhouding online

Vroeger moest je nog met pen en papier je boekhouding doen. Gelukkig is dat verleden tijd. Deze tweede tip houdt in dat je je boekhouding via een online boekhoudpakket altijd en overal online bekijken én bijwerken. Dat maakt online boekhouden zeer flexibel. Of je nu thuis werkt of op locatie, je hebt overal toegang tot je administratie in de cloud, hartstikke veilig!

Tip 3. Automatiseer je boekhouding

De derde van de tips voor jouw boekhouding is dat je heel veel tijd kunt besparen als je je boekhouding automatiseert. Zo kun je je facturen in je online programma opmaken en meteen naar je klanten sturen. Bij e-Boekhouden.nl kun je ook nog eens een directe IDEAL-link op je facturen zetten, zodat je klanten deze meteen kunnen betalen. En zo kun je ook je kassasysteem, of je webshop, koppelen aan je boekhouding. Maar ook het doen van btw-aangifte kun je automatiseren. Bedenk je eens hoeveel tijd je dan kunt besparen!

Tip 4. Werk je boekhouding op vaste tijden bij

Veel ondernemers vinden boekhouden maar een saaie klus. En dat is natuurlijk ook zo, ja toch? Maar het is wel belangrijk dat je je boekhouding regelmatig bijhoudt. Anders wordt het alleen maar meer en meer. En als je boekhouding bijgewerkt is, zie je ook meteen hoe je bedrijf ervoor staat.

Tip 5. Stuur je bedrijf bij vanuit je boekhouding

We geven je nu de tip dat als je je boekhouding goed bijhoudt, je meteen ziet hoe je bedrijf ervoor staat. En of je misschien op sommige plekken wat moet bijsturen. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat een product dat je inkoopt een stuk duurder is geworden. Of dat een bepaald onderdeel van je bedrijf het minder goed doet. Als je alleen op het eind van het jaar een keer kijkt hoe het met je bedrijf gaat, is het misschien al veel te laat. En had je veel geld kunnen besparen, door beter in te kopen. Of door bepaalde klanten voorrang te geven, zodat je sneller meer omzet hebt.

Tip 6. Bespaar geld bij de belastingaangiftes

Je hebt de cijfers nodig uit je boekhouding nodig om je belastingaangifte te kunnen doen. Daarbij is het belangrijk om alle kosten die je maakt voor je bedrijf mee te nemen. Als je kosten vergeet, betekent dit dat je op papier meer winst maakt dan je eigenlijk doet. En meer winst, betekent meer belasting betalen. En je wil natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen toch? Zeker als het helemaal niet hoeft. Zorg dus dat je zo goed mogelijk alle fiscale voordelen toepast.

Tip 7. Houd privé- en zakelijke kosten gescheiden

Veel ondernemers, vooral zzp’ers maken dit foutje nog wel eens. Het is echt belangrijk om de privé en zakelijke aankopen niet door elkaar te doen. Je mag namelijk alleen je zakelijke kosten gebruiken in je boekhouding. Als je iets privé koopt en je geeft dat bijvoorbeeld op bij de btw-aangifte, dan krijg je meer terug van de Belastingdienst dan dat je eigenlijk zou mogen. Andersom, als je vergeet zakelijke aankopen mee te nemen, omdat je dacht dat het privé-aankopen waren, krijg je minder btw terug dan dat je zou mogen. Let dus goed op dat je zakelijk en privé niet door elkaar haalt in je boekhouding.

Tip 8. Houd de factuurdatum in de gaten

De laatste van de tips voor de boekhouding is een kleine, maar wel een belangrijke. Hou altijd de factuurdatum aan voor je belastingaangiftes. Heb je bijvoorbeeld op 29 september een factuur gekregen (of verstuurd) dan geldt die voor het 3e kwartaal. Als je deze pas in oktober wordt betaald, hoort ie toch bij het 3e kwartaal. Dit wordt nog wel eens door elkaar gehaald en zo krijg je fouten in je boekhouding. Gelukkig kun je dit oplossen door te werken met een goed boekhoudprogramma.

Zelf alle voordelen van online boekhouden ervaren? Probeer e-Boekhouden.nl nu gratis en vrijblijvend uit. Voor startende ondernemers zelfs 15 maanden!

Loek Thijssen
Blogger en schrijft regelmatig over ondernemerschap, tips voor (startende) zzp'ers. Loek is werkzaam bij e-Boekhouden en hier verantwoordelijk voor marketing en partnerships.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook