Hoe kun je een getekende offerte wijzigen?

Als zzp’er in de bouw kan het voorkomen dat je een getekende offerte wilt aanpassen. Misschien is
er iets gebeurt op de bouwplaats waar je niet op had gerekend. Misschien zijn de klantwensen anders dan
eerst. Een getekende offerte wijzigen kan een gevoelige zaak zijn. Maar met de juiste aanpak
kun je dit soepel laten verlopen. In dit artikel bespreken we enkele simpele stappen die je kunt
volgen om een getekende offerte aan te passen.

In welke gevallen wil je een getekende offerte wijzigen? En is een getekende offerte bindend?

Een prijsstijging na offerte komt veel voor. Zeker in de afgelopen jaren. Het kan zo zijn dat je in je offerte geen rekening hebt gehouden met deze stijging. Je wilt dan de hogere kosten doorberekenen aan klant. Het kan ook zijn dat je tijdens het werk ziet dat er meer werk nodig is dan dat je dacht. Ook dan wil je de kosten doorberekenen aan klant. Daarnaast kan het zijn dat jouw klant iets anders of iets extra wilt. Het is dan belangrijk om de offerte te wijzigen. Anders krijg je discussie achteraf. Een andere vraag: Is een getekende offerte bindend? Een offerte telt als een contract. Jij als vakman geeft aan wat je gaat doen en wat het gaat kosten. Als jij en de klant tekenen, dan heb je dus een afspraak. Wilt jouw klant iets anders of blijkt dat er meer nodig is, dan verandert de situatie en is de offerte niet meer passend. Je mag hem dan aanpassen. Als kosten heel erg stijgen, dan verandert de situatie ook en dan mag je ook aanpassen. Een getekende offerte bindend? Ja dus, maar wel als het redelijk is.

Welke stappen moet je doorlopen?

Een getekende offerte wijzigen kun je het beste in een aantal stappen doen. Je klant betrekken is belangrijk. Hieronder leggen we uit welke stappen je kunt zetten.

Stap 1: Bespreek de situatie met de klant

Het is belangrijk om open en eerlijk met je klant over de wijziging te praten en waarom het noodzakelijk is. Het beste kun je dit niet via whatsapp of e-mail doen. Bel je klant of spreek hem op locatie. Leg bijvoorbeeld uit dat de kosten zijn gestegen voor jou. Bijvoorbeeld door prijsstijging na offerte. Of dat er toch meer werk zit in de opdracht en dat je de kosten moet doorberekenen. Geef ook eerlijk aan wat dan de wijziging is en accepteer ook als jouw klant hier geen budget voor heeft. Zoek dan naar een andere oplossing met elkaar.

Stap 2: Stel een gewijzigde offerte op

Je hebt de wijzigingen besproken met de klant. Nu moet je een nieuwe offerte opstellen. Het beste kun je dan in de offerte schrijven dat deze bij de eerste offerte hoort. Schrijf het oude offertenummer dan duidelijk op. Geef dan aan wat de wijzigingen zijn en wat de klant hiervoor extra moet betalen. Als het gaat om prijsstijgingen, dan hoef je niet altijd een nieuwe offerte te maken. Zorg wel dat jouw klant akkoord is met de hogere prijzen. Het beste kun je de klant dit laten bevestigen per e-mail. Lees dit artikel voor tips over gestegen prijzen.

Stap 3: Bespreek de gewijzigde offerte met de klant en laat hem tekenen

Plan een vervolggesprek in met je klant. Bespreek hier de gewijzigde offerte. Leg stap voor stap uit wat de verschillen zijn met de oude offerte en wat de extra kosten zijn. Zorg dat de klant dit begrijpt en probeer ook te begrijpen dat hogere kosten soms heel vervelend kunnen zijn. Wees dus begripvol naar je klant. Is de klant akkoord? Dan kun je het beste de offerte direct laten ondertekenen. Je hebt het vervelende gesprek dan achter de rug en jij kunt je dan weer op je werk focussen.

Een woord van onze partner: Stella – werkregistratie voor de vakman

Offertes opstellen of wijzigen kost vaak veel tijd en energie. Met Stella maak jij in een handomdraai je offertes. Een offerte wijzigen gaat eenvoudig. Daarnaast kun je in Stella een offerte digitaal naar de klant versturen en laten goedkeuren. Ook het calculeren zelf werkt heel makkelijk en gaat erg snel. Met onze app, kun je zelfs de offerte (deels) al op locatie van de klant maken en direct foto’s van de situatie bijvoegen. Probeer Stella nu 30 dagen gratis!

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Enrico van den Houtenhttp://www.stellahq.com
Enrico is mede-oprichter van Stella - Werkregistratie voor de vakman. Hij heeft jarenlange ervaring als ondernemer in software en in de financiële wereld. In zijn vrije tijd is hij vaak zelf graag aan het klussen in en om het huis.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook