Wat moet er in jouw algemene voorwaarden staan?

Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard gebruikt als je een dienst levert aan een klant. Met goede algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten jij en je klant hebben. Beide partijen weten hierdoor waar ze aan toe zijn. In dit artikel bespreken we wat er in de algemene voorwaarden moet staan.

Belangrijkste onderwerpen voor in de algemene voorwaarden

Er zijn een aantal onderwerpen zo belangrijk dat jij deze zeker moet opnemen in jouw algemene voorwaarden:

  • Meerwerk

Het is belangrijk om afspraken te maken over de werkzaamheden die buiten de overeengekomen diensten vallen. In de algemene voorwaarden kan je bepalen dat deze kosten bijvoorbeeld achter af in rekening worden gebracht. Spreek je dit niet af, dan is de kans groot dat jij zelf met de extra kosten blijft zitten.

  • Aansprakelijkheid

Je kan verder ook jouw aansprakelijkheid beperken. Wanneer er schade ontstaat tijdens het uitvoeren van werkzaamheden dan is het belangrijk dat je kunt terugvallen op een goede beperking van aansprakelijkheid. Je kunt niet alle aansprakelijkheid uitsluiten, zorg ervoor dat het redelijk blijft en dat je een goede verzekering hebt.

  • Opdracht te laat geannuleerd

Als je een opdracht hebt gekregen, dan ga je er natuurlijk vanuit dat deze opdracht ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Wanneer een opdrachtgever vervolgens kort van te voren annuleert, is dit vervelend. Daarom raden we aan om duidelijke afspraken te maken over de consequenties van het te laat annuleren.

Duidelijke taal

De inhoud moet duidelijk zijn voor de lezer. Een duidelijke taal zorgt ervoor dat er later geen discussies ontstaan over de betekenis van bepaalde woorden.

Bedrijven en consumenten

Heb je zowel bedrijven als particulieren als klant? Het is belangrijk om deze te onderscheiden in de omdat dit verschillende partijen zijn.

Zwarte en grijze lijst

Tijdens het maken van je algemene voorwaarden moet je ook rekening houden met de wettelijke bepalingen die zijn vastgesteld in de zwarte en grijze lijst. In de zwarte en grijze lijst staan namelijk regels die bezwarend zijn. Dit houdt in dat het verboden is om deze regels op te nemen in je algemene voorwaarden.

Wil je dat wij je helpen met het opstellen? Neem dan gerust contact met ons op via de chatfunctie rechtsonder op deze pagina of bel ons!

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook