Boekhouden excel of met een boekhoudtool?

Als vakman ben je hard bezig om te bouwen aan een prachtig huis of een ander gaaf project. Maar hoe zit het eigenlijk met bouwen aan een goede boekhouding? Als starter denk je misschien dat een paar facturen in een map bewaren wel voldoende is. Maar als de zaken echt beginnen te rollen, ben je beter af met een goede boekhouding.

Beginnende vakmannen doen vaak hun boekhouding in Excel of een e tool boekhouden. In deze blog gaan we beide programma’s goed aan de tand voelen. Voor online boekhoudprogramma’s worden verschillende termen door elkaar gebruikt. Denk hierbij aan e tool boekhouden, boekhoudtool of boekhoudsoftware. In dit artikel worden ze door elkaar gebruikt. Hierbij kijken we naar een paar belangrijke factoren voor het doen van je boekhouding:

  • Gebruiksgemak
  • Foutloosheid
  • Veiligheid
  • Kosten

Als laatste schrijven we een korte conclusie: Wat is het beste? Boekhouden Excel of boekhouden met een boekhoudtool.

Gebruiksgemak

Hoe eenvoudig jij je boekhouding doet, hangt af van twee zaken: je boekhoudkennis en het programma waarmee je werkt. Als je geen boekhoudkennis hebt, ben je slimmer af met een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma doet namelijk de berekeningen voor jou. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de informatie invoeren. Ook werken boekhoudprogramma’s vaak samen met externe partijen. Door deze samenwerking kan je gebruik maken van gemakkelijke koppelingen. Zo worden bijvoorbeeld bankafschriften automatisch geüpload en heb je direct inzicht welke klant jou nog moet betalen. Met Excel boekhouden ben je veel meer tijd kwijt. Hier moet je alles zelf doen: van je omzet berekenen tot het handmatig invoeren van alle gegevens. Maar als je al beschikt over een goede portie boekhoudkennis, heeft Excel boekhouden wel als voordeel dat je het document helemaal naar wens kan aanpassen.

Score:

Online boekhoudpakket: 8
Excel: 6

Foutloosheid

Wist je dat de Belastingdienst boetes uitdeelt als jij jouw boekhouding niet op orde hebt? Een foutloze boekhouding is dus erg belangrijk. Met Excel boekhouden ligt de foutgevoeligheid een stuk hoger dan bij een e tool voor boekhouden. Excel laat vaak te laat (of in sommige gevallen zelfs helemaal niet) zien dat er een fout is gemaakt. Een fout herstellen is ook nog niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Een foutloze boekhouding is sneller te realiseren met het gebruik van een online boekhoudpakket. Loop je ergens in vast? Bij een goed werkende online boekhoudsoftware, zoals e-Boekhouden.nl, staat er altijd een customer support afdeling voor je klaar. Zij kijken graag met je mee en helpen je direct weer op weg.  

Score:

Online boekhoudpakket: 9
Excel: 4

Veiligheid

Je boekhouding bevat waardevolle informatie. Natuurlijk wil je deze veilig opslaan. Beide tools hebben voor- en nadelen. Bij Excel ben jij volledig verantwoordelijk voor de veiligheid. De informatie staat dan vaak ergens intern opgeslagen, wat een veilig gevoel kan geven. Maar als de computer crasht of er breekt brand uit, ben je de gegevens kwijt. Wanneer je kiest voor een online boekhoudpakket staan je gegevens veilig opgeslagen in de cloud. Zo kun je altijd en overal bij je boekhouding. Regelmatig maakt het programma automatische back-ups, zodat je gegevens tussendoor opgeslagen worden. Ook krijgt het programma vaak updates. Hierdoor voldoet het aan de laatste regelgevingen en beveiliging zoals bijvoorbeeld de privacywet. Als gebruiker ben je zelf enkel nog verantwoordelijk voor een sterk wachtwoord en een veilige internetverbinding.

Score:

Online boekhoudpakket: 8
Excel: 4

Kosten

Welk programma je ook kiest, er zijn vaak kosten aan verbonden. Als je kiest voor Excel heb je te maken met opstartkosten. Vaak is het een eenmalige betaling waarna je direct kan starten met het softwarepakket. Mocht je al in het bezit zijn van Excel dan heb je geen opstartkosten. Als je kiest voor een online boekhoudtool kost dit geld. Bij een abonnement komen deze kosten maandelijks terug. In eerste instantie oogt Excel dus een stuk goedkoper. Maar vergeet niet dat het een programma is waar mogelijk veel tijd in gaat zitten.

Score:

Online boekhoudpakket: 8
Excel: 7

Conclusie

Een boekhoudtool komt als beste uit de test. Deze programma’s zijn gemakkelijk in gebruik als je weinig verstand hebt van boekhouding. Ook is de kans dat je fouten maakt een stuk kleiner boekhouden Excel. Op deze manier bespaar je veel tijd en geld.

Als starter in de bouw komt er veel op je af. Ook boekhouding is daar onderdeel van. Begin gelijk goed en houd alles overzichtelijk bij in een programma. Uiteindelijk maak jij de keuze of je dat doet in Excel of met een e tool boekhouden. Klinkt een boekhoudprogramma interessant?

Een woord van onze sponsor

e-Boekhouden.nl is speciaal voor starters in de bouw de eerste 15 maanden gratis!
Probeer het vandaag nog uit en ontdek hoe gemakkelijk het is.  

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Loek Thijssen
Blogger en schrijft regelmatig over ondernemerschap, tips voor (startende) zzp'ers. Loek is werkzaam bij e-Boekhouden en hier verantwoordelijk voor marketing en partnerships.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook