Hoe kan ik mijn bedrijfsnaam vastleggen?

In deze blog wordt uitgelegd hoe je een bedrijfsnaam of handelsnaam moet vastleggen en wat je moet doen bij verandering of inbreuk van de handelsnaam.

Wat is een bedrijfsnaam of handelsnaam?

Iedere onderneming moet een naam hebben. Dit is de naam die je gebruikt tijdens het ondernemen. Dit noemt men ook wel een handelsnaam. Deze naam moet je aangeven bij de inschrijving in het Handelsregister bij de KvK (Kamer van Koophandel). De inschrijving kun je online regelen via de site van de KvK via de volgende link: Inschrijven (kvk.nl) De bedrijfsnaam vastleggen doe je dus bij het inschrijven in de KvK.

Zijn er regels verbonden aan een handelsnaam registreren?

 Ja, er zijn een aantal regels verbonden aan de naam van je bedrijf. Deze regels zijn terug te vinden in de Blog: ‘Wat mag wel en niet bij het kiezen van een bedrijfsnaam’.

Ik wil mijn bedrijfsnaam veranderen of toevoegen

Als u uw bedrijfsnaam na het vastleggen nog wilt veranderen of iets wilt toevoegen dan kunt u dit op de KVK-site doen via de volgende link: Wijzigen (kvk.nl)

Wat nou als een andere bedrijfsnaam op mijn naam lijkt?

Als je een andere bedrijfsnaam te veel op die van jou vindt lijken, dan kan je de kantonrechter vragen het bedrijf te veroordelen en zo te eisen dat het andere bedrijf de naam moet veranderen. Dit doe je door middel van het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank in de regio waar jouw bedrijf gevestigd is.

Zijn er kosten verbonden aan het een handelsnaam registreren?

Bij het inschrijven van je bedrijf moet je eenmalig de KvK betalen. Dit kost 75,-. Een extra handelsnaam registreren bij een bestaand bedrijf is helemaal kosteloos.

Kan ik mezelf nog meer beschermen?

Een bedrijfsnaam of handelsnaam vastleggen doe je bij de KvK, maar je kunt nog verder gaan. Je kunt je bedrijfsnaam ook vastleggen als merk. Andere bedrijven mogen jouw bedrijfsnaam en logo dan niet gebruiken. Wij raden je in dat geval aan om op zoek te gaan naar een jurist die dit voor jou kan regelen.

Een woord van onze partner: doorKees

Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook