Werken als vakman in het buitenland

Het kan zijn dat jij als vakman af en toe in het buitenland gaat werken. De vraag is dan waar je op moet letten. In dit blog bespreken we een aantal aandachtspunten.

Hoe verreken je de BTW?

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond, zal je een factuur verzenden naar de opdrachtgever. Maar hoe zit het in dat geval met de BTW? Als je de opdracht hebt verricht voor een particulier dan breng je de BTW in rekening bij de factuur. Mocht je de opdracht hebben verricht bij een onderneming, dan breng je geen BTW in rekening. Deze onderneming dient dan zelf de BTW te betalen. Het is van belang dat je op jouw factuur vermeldt dat de BTW is verlegd en dat je het btw-identificatienummer van de onderneming vermeld.

ICP-aangifte

Als je in opdracht van een buitenlandse onderneming in de EU hebt gewerkt, dan moet je een ICP-opgaaf doen bij de Belastingdienst. Deze dien je tegelijk in met jouw btw-aangifte. Je bent verplicht om dit te doen. Weet je niet hoe dit werkt, neem dan contact op met een boekhouder om je hierover te laten adviseren.

Waar moet je de inkomstenbelasting doen?

Als je als vakman het afgelopen jaar hebt gewerkt voor een buitenlandse onderneming, dan moet je in Nederland de aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Dit moet omdat je bij de KvK in Nederland staat ingeschreven. Uitzonderingen hierop kunnen zijn als je je voor langere tijd vestigt in het buitenland of als er geen bedrijfsactiviteiten in Nederland meer plaatsvinden.

Houd er echter wel rekening mee dat je in sommige landen belastingplichtig kan worden, als je er voor langere tijd aan het werk bent of als jouw omzet een bepaalde omvang heeft. Check dit altijd voordat je in het buitenland aan de slag gaat.

Ben je sociaal verzekerd in het buitenland?

Zodra je gaat werken in het buitenland, dan ben je meestal niet meer verzekerd. Dit betekent dat je geen recht meer hebt op AOW of kinderbijslag. Als je verzekerd wilt blijven in Nederland moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je gaat werken in een land binnen de EU (Europese Unie) of de EER (Europese Economische Ruimte)
  • Je werkte minstens 2 maanden als zelfstandige in Nederland voor jouw vertrek
  • Jouw werk in het buitenland is (bijna) hetzelfde als het werk dat je in Nederland deed
  • Je draagt sociale verzekeringspremies af aan de Belastingdienst
  • Je hebt de nationaliteit van een land binnen de EU of de EER of een verblijfsvergunning waarmee je in Nederland mag werken

Conclusie

Mocht je in het buitenland aan de slag gaan, let dan goed op welke regels op jou van toepassing zijn. Binnen de EU is alles zo makkelijk mogelijk geregeld, maar buiten de EU zal je goed onderzoek moeten doen. Mocht je toch nog vragen hebben over welk regels op jou van toepassing zijn, neem dan contact op.

Een woord van onze partner: doorKees

Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook