Wat mag wel en niet bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Als je jouw bedrijf wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), dan moet je een bedrijfsnaam hebben. Deze moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. In deze blog wordt uitgelegd wat wel en niet mag bij het kiezen van een bedrijfsnaam.

Misleidende naam

Ten eerste mag je jouw bedrijfsnaam niet misleidend zijn niet. Je mag bijvoorbeeld geen “&co” of “&partners” in je naam verwerken, als je een eenmanszaak hebt. Daarnaast mag je ook geen functie in je bedrijfsnaam noemen, als je deze functie of dit beroep niet hebt. Denk bijvoorbeeld aan de term “bank” of “accountant”.

Bestaande bedrijfsnaam

Ten tweede kan je beter geen persoonsnaam van iemand anders gebruiken of een bedrijfsnaam die al bestaat. Ook is het verstandig om geen naam te verzinnen die te veel op een al bestaande lijkt. Mocht je dit toch doen dan zal de KvK aangeven dat deze naam al wordt gebruikt en mocht je je dan toch willen inschrijven, dan zal je een verklaring moeten ondertekenen, waarin staat dat de KvK jou hierop heeft gewezen. Mocht een bestaand bedrijf een handelsnaamrecht hebben op de naam, dan is het mogelijk dat een benadeeld bedrijf naar de rechter stapt en dit zal hoge kosten met zich meebrengen. Check daarom altijd vooraf even of er al gelijke of vergelijkbare bedrijfsnamen of merknamen bestaan. Dit kan makkelijk via de website van de KvK of via het Benelux merkenregister.

Uitspraak

Ten derde kan het zo zijn dat je jouw bedrijfsnaam ook in het buitenland wilt gaan gebruiken of veel samenwerkt met buitenlandse bedrijven. In dat geval is het handig om van tevoren te bedenken of deze naam ook in een andere taal uit te spreken is en hij geen rare betekenis heeft in het buitenland. Dit is overigens geen reden voor de KvK om een registratie te weigeren.

Onderscheidenheid

Ten vierde moet jouw bedrijfsnaam voldoende onderscheidend zijn. Een naam die de werkzaamheden van het bedrijf omschrijft is niet toegestaan. Je mag je bedrijf bijvoorbeeld niet “De ICT-Specialist” noemen, als jouw bedrijf is gespecialiseerd in ICT. Zorg er ook voor dat jouw bedrijfsnaam niet te beperkt is, zodat je in de toekomst nog kan uitbreiden naar andere producten en diensten.

Leestekens

Tot slot zijn niet alle speciale leesteken toegestaan. In de bedrijfsnaam zijn de volgende tekens wel toegestaan: @, &, + en -.

Na het inschrijven van je bedrijfsnaam bij de KvK, kun je deze ook inschrijven bij het Benelux merkenregister. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op.

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over de do’s en don’ts van een bedrijfsnaam? Neem dan contact op.

Een woord van onze partner: doorKees

Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook