Een vraag die wij vaak gesteld krijgen is wat een redelijk uurtarief is om te vragen aan jouw opdrachtgevers.
Dat hangt van diverse omstandigheden af:
- Jouw ervaring; ben je een starter of heb je al meer dan 10 jaar ervaring?
- Wat in het uurtarief is inbegrepen; heb je hier bijvoorbeeld ook jouw reiskosten in verwerkt of reken je de reiskosten apart aan jouw opdrachtgever door?
- De duur van de klus; is het een klus voor “slechts” een paar uurtjes of ben je een maand aan de slag bij de betreffende opdrachtgever?
- De werkzaamheden: zijn het werkzaamheden waarvoor jouw specialistische kennis nodig is of zouden deze werkzaamheden ook door een starter uitgevoerd kunnen worden?
- Op welke termijn moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden? Het is normaal om voor een spoedklus een hoger tarief te rekenen dan voor een klus die je lang van tevoren kunt inplannen.
Het minimale en maximale uurtarief van een vakman
Wij adviseren een vakman niet onder een uurtarief van 35 euro ex BTW per uur te werken. Ga je voor een lager tarief werken, dan is de kans groot dat je niet uitkomt met je zakelijke kosten of nauwelijks winst maakt. Het maximum is zo’n 80 euro ex BTW per uur. Dit wordt echter enkel bij zeer specialistische, kortdurende opdrachten gerekend.
Tips om jouw uurtarief vast te stellen:
- Werk met een variabel tarief;
- Beoordeel jouw uurtarief regelmatig;
- Kijk naar de concurrentie;
- Onderhandel met jouw opdrachtgevers;
Heb je moeite om jouw uurtarief vast te stellen? Neem dan gerust contact met ons op via de chatfunctie rechtsonder op deze pagina of bel ons!
Een woord van onze partner: doorKees
Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.