Wat staat er in een offerte?

Goed nieuws, een nieuwe klant vraagt om een offerte. Nu alleen nog even snel op papier zetten en dan snel verzenden. Wat staat er in een offerte? En hoe stel je deze zo goed mogelijk op? Daarop geven we in dit artikel antwoord.

Het beperken van risico’s en het verkleinen van de kans op eventuele discussies begint bij een goede offerte. Als de afspraken tussen jou en jouw opdrachtgever helder zijn, is de kans kleiner dat je een discussie krijgt met jouw opdrachtgever.

Een aantal tips bij het opstellen van een offerte

Het is belangrijk een goede offerte op te stellen waarin alle belangrijke afspraken goed zijn beschreven. Maar wat staat er in een offerte? Hieronder sommen we de belangrijkste punten op.

 1. Omschrijf de werkzaamheden
  Omschrijf goed welke werkzaamheden jij gaat verrichten. Schrijf op met wie je dat gaat doen, wanneer, met welke spullen (eigen gereedschap op niet?) en waar de opdrachtgever voor moet zorgen. Moet de opdrachtgever bijvoorbeeld nog voorwerk verrichten?
 2. De kosten
  Geef een compleet overzicht van de kosten van jouw werkzaamheden. Denk daarbij ook aan reiskosten en parkeerkosten.
 3. De planning
  Noteer duidelijk aan binnen welke tijd jij de klus af hebt. Geef ook aan wat er gebeurt als je de planning niet haalt. Je wordt bijvoorbeeld ziek of de vakman waar je dit project samen mee zou doen zegt plotseling af; wat dan? Ben je afhankelijk van een vergunning? Geef dit dan ook duidelijk aan in de offerte.
 4. Meerwerk
  Neem de mogelijkheid van meerwerk duidelijk op in de offerte. Spreek af wanneer jij aangeeft dat er meerwerk is en wat de kosten hiervan zijn. Moet jouw opdrachtgever altijd eerst akkoord geven op meerwerk of neem jij deze mogelijkheid mee in de offerte?
 5. De voorwaarden
  Vergeet niet te vermelden welke voorwaarden van toepassing zijn. Dat kunnen voorwaarden van een branchevereniging zijn maar ook jouw eigen algemene voorwaarden. Het belangrijkste in algemene voorwaarden is de beperking van jouw aansprakelijkheid als vakman. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met doorKees.

Wil je zeker weten dat jouw offerte compleet is en er netjes uitziet? Probeer dan Stella eens uit. Met Stella maak je gemakkelijk een overzichtelijke offerte die je ook nog eens direct per e-mail naar jouw opdrachtgever kunt verzenden.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook