De eisen die gesteld worden aan jouw administratie

Iedere ondernemer is verplicht een administratie te voeren. Deze bestaat niet alleen uit jouw inkoop- en verkoopfacturen maar ook bijvoorbeeld uit je:

 • agenda,
 • bankafschriften,
 • offertes,
 • calculaties.

  Het is belangrijk dat je deze stukken goed bijhoudt en opslaat.

De administratie is de basis voor jouw belastingaangiftes. Stelt de Belastingdienst hier later vragen over, dan moet je deze vragen kunnen beantwoorden door stukken hieruit te overleggen.

In dit blog bespreken wij de belangrijkste eisen waaraan jouw administratie moet voldoen:

Eis 1: Zorg dat jouw administratie compleet is.

Jouw administratie bestaat uiteraard uit jouw inkoop- en verkoopfacturen maar is veel groter; zo bestaat het ook uit je:

 • Kasadministratie
 • Agenda,
 • Bankafschriften
 • Databestanden,
 • Overkomsten die je met derden sluit.

  Zorg dat je een bovengenoemde volledig en compleet voert en alle documenten goed archiveert.

Eis 2: Bewaar jouw administratie 7 jaar

Je bent verplicht jouw administratie 7 jaar te bewaren. Zorg dat deze op twee plaatsen beschikbaar is; bijvoorbeeld zowel digitaal op een harde schijf en “hard-copy” in het archief op een opslagunit. Zo kom je niet in de problemen als je jouw harde schijf verliest of als jouw opslagunit afbrandt. Zo heb je altijd een reservekopie.

Eis 3: Zorg dat je voldoet aan het uren-criterium

Om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet je aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat je voldoet aan het urencriterium.

Het urencriterium houdt het volgende in: je besteedt per kalenderjaar 1.225 uur of meer aan jouw bedrijf. Let op: de uren blijven hetzelfde, ook als je bijvoorbeeld halverwege het jaar start. Het kan dus handig zijn om hier bij de startdatum van jouw onderneming rekening mee te houden.

Als je gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, dan moet je de Belastingdienst aan kunnen tonen dat je aan het urencriterium voldoet. Dit doe je door een goede administratie bij te houden.

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook