Mag ik op mijn klus website zomaar foto’s plaatsen?

Je hebt net een mooie klus afgerond en bent onwijs trots op het resultaat. Uiteraard wil je dit graag laten zien aan nieuwe klanten. Je kunt dan laten zien wat de kwaliteit van jouw werkzaamheden is. De vraag is; mag je zonder toestemming foto’s maken, plaatsen of gebruiken zonder toestemming van de opdrachtgever?

Foto’s met mensen erop

Allereerst is het van belang om vast te stellen of er mensen op de foto’s te zien zijn. Als dit het geval is dan heb je te maken met het portretrecht. Het gaat er dan om of iemand herkenbaar in beeld is.

Naast portretrecht is de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is ook van toepassing op foto’s waar iemand herkenbaar op te zien is.

Om moeilijkheden te voorkomen, is ons advies om geen foto’s te plaatsen waar mensen herkenbaar op staan. Wil je dit toch doen, vraag dan schriftelijke toestemming aan de personen die op de foto staan. Doe dit voordat je de foto’s op je klus website plaatst.

Mag je foto’s maken van huizen en deze plaatsen?

Graag wil je natuurlijk foto’s op je website plaatsen van jouw project. Maar mag je foto’s maken
van huizen?

Het is dan van belang dat je toestemming vraagt aan de opdrachtgever. Het is wel zo verstandig om deze toestemming schriftelijk vast te leggen. Dit laatste kan simpelweg door een appje, SMS of e-mailbericht.

Let er bij het publiceren van foto’s van de inrichting van een woning of kantoor vooral op dat geen persoonlijke eigendommen op de foto’s te zien zijn zoals kunst, fotolijsten en sieraden.

Tip: je kunt in jouw offerte of algemene voorwaarden opnemen dat je foto’s van jouw klus mag gebruiken voor jouw portfolio of klus website. Dat scheelt een hoop discussie.

Een woord van onze partner: doorKees

Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook