Moet jouw opdrachtgever jouw factuur betalen binnen de betalingstermijn van 14 dagen?

Bijna alle vakmannen houden een betalingstermijn aan van 14 dagen voor het betalen van een factuur. In sommige gevallen staat dit de offerte, soms ook alleen op de factuur. Als je dit opneemt, moet jouw de factuur dan ook echt binnen die termijn te voldoen

Vervaltermijn

De termijn die je opneemt op jouw factuur (“Graag betalen binnen 14 dagen”), is de vervaltermijn. Dit houdt simpelweg in dat jouw opdrachtgever voor het verstrijken van die termijn de factuur niet hoeft te betalen. Neem je op “Graag betalen binnen 14 dagen”, dan is dit een verzoek en geen afspraak. Jouw opdrachtgever is dan niet verplicht om de factuur binnen de 14 dagen te betalen.

Dat is anders als je met jouw opdrachtgever hebt afgesproken dat hij binnen 14 dagen moet betalen. Dit afspreken kun je regelen in jouw offerte of in jouw algemene voorwaarden. Onderaan jouw factuur moet dan bijvoorbeeld komen te staan “De betalingstermijn van deze factuur is 14 dagen na verzending.” Of “Deze factuur moet binnen 14 dagen na verzending betaald worden.”

Heb je een betalingstermijn afgesproken en betaalt jouw opdrachtgever de factuur niet?

Natuurlijk probeer je te voorkomen dat dit gebeurt. Maar als het alsnog voorkomt dat een factuur niet betaald wordt, stuur dan eerst een herinnering naar jouw opdrachtgever. Weet je niet precies hoe je dit het beste kunt doen? Probeer dan Stella eens uit. Hierin kun je direct na het verstrijken van de betalingstermijn een herinnering naar jouw opdrachtgever sturen.

Na het sturen van de herinnering, kun je nog een sommatie sturen. Werkt ook dit niet? Dan kun je het beste jouw vordering aan een incassobureau uit handen geven. Vaak heeft het geen zin om nog meer herinneringen te sturen als de herinnering en sommatie al geen zin hebben gehad.

Via Stella kun je jouw vordering kosteloos overdragen aan doorKees. DoorKees ontvangt dan ook direct alle stukken die nodig zijn om aan de slag te gaan. Dat heb je dus zo geregeld.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook