Werken als onderaannemer: regel je zaakjes

Wanneer je als onderaannemer gaat werken moet je een aantal zaken regelen. Met dit artikel informeren we je over de belangrijkste aandachtspunten.

Verzekering

Wanneer je als onderaannemer gaat werken is het verstandig om een verzekering af te sluiten. Vaak heeft de hoofdaannemer al een verzekering afgesloten maar het is zeker niet zo dat je als onderaannemer standaard meeverzekerd bent bij de hoofdaannemer.

Het is misschien wel mogelijk om op deze verzekering van de hoofdaannemer meeverzekerd te worden. Dit zou je kunnen bespreken met de hoofdaannemer. Als de hoofdaannemer aangeeft dat dit kan, dan raden wij je aan om deze afspraken schriftelijk te bevestigen. Vraag de hoofdaannemer ook om een bevestiging waaruit blijkt dat jij onder de dekking van deze verzekering valt. Hierdoor weet je zeker dat dit goed is geregeld.

Als de hoofdaannemer zelf geen verzekering heeft of om welke reden dan ook niet wil dat jij deelneemt aan de verzekering, dan zal je een eigen verzekering moeten afsluiten.

Het gaat dan om een CAR verzekering (ook wel montage-verzekering genoemd). Met een CAR-verzekering verzeker je materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties.

Hoofdaannemer is hoofdverantwoordelijk

De hoofdaannemer besteedt zijn werk uit aan jou, als onderaannemer. De hoofdaannemer is in de meeste gevallen hoofdverantwoordelijk voor jouw werk. Maar let op; het kan zijn dat de hoofdaannemer dit uitsluit in een overeenkomst of in algemene voorwaarden. Lees daarom goed welke voorwaarden van toepassing zijn en bij twijfel; laat je door een jurist adviseren.

Jouw factuur moet naar de hoofdaannemer

Dit klinkt vast heel logisch, maar toch gaat het vaak fout. De hoofdaannemer krijgt een opdracht van een klant. Deze klant betaald aan de hoofdaannemer. De hoofdaannemer besteedt zijn werk uit aan een onderaannemer en betaald de onderaannemer hiervoor het afgesproken bedrag. Jij moet je facturen daarom naar de hoofdaannemer sturen.

Wil jij meer weten over wat je moet regelen als onderaannemer of heb je vragen over deze blog? Neem dan gerust contact op.

Een woord van onze partner: doorKees

Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook