Automatisch boekhouden? Dat doe je zo!

Het nadenken over automatisch boekhouden is niet iets waar je direct mee bezig bent als je pas bent begonnen met je eigen bedrijf. Je bent als ondernemer met veel zaken bezig zoals een goede relatie met je klanten, zorgen dat je voldoende werk hebt en omzet maakt. Je wilt jouw bedrijf ontwikkelen en je moet dan natuurlijk wel de boekhouding bijhouden. Dat is soms een saai en tijdrovend klusje. Je moet veel invoeren en controleren. Pfoe kan dit niet wat sneller? Zeker! De tip om snel, efficiënt en foutloos te boekhouden is: automatisch boekhouden. Hoe dit precies zit, leggen we uit in dit artikel.

Ga online boekhouden

Allereest, start met online boekhouden. Werk je je boekhouding nog bij met Excel of pen en papier? Dan is dat vanaf nu dus verleden tijd. Ga aan de slag met een online boekhoudprogramma. Zo kun je altijd en overal bij je financiële gegevens, weet je precies hoe jouw bedrijf ervoor staat en wordt alles automatisch voor je opgeslagen in de cloud. Het enige wat jij nodig hebt is een device (laptop, tablet of smartphone) en internetverbinding. Handig toch die automatisering boekhouding?

Maak gebruik van koppelingen

Wanneer je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma, kun je het bijhouden van je boekhouding nog sneller en makkelijker maken. Dit doe je door gebruik te maken van verschillende (automatische) koppelingen. Zo koppel je bijvoorbeeld met alle Nederlandse banken, diverse webshops en betaalproviders. Je boekhouding automatiseren zorgt ervoor dat jij zelf minder werk hebt aan het doen van je boekhouding en je meer over hebt om te investeren in jouw bedrijf.

Voorbeeld:

Stel, het gaat harstikke goed met je bedrijf en je haalt veel opdrachten binnen. De offertes en facturen vliegen de deur uit en nog mooier, er komt geld binnen. Wanneer een klant een factuur heeft betaald, ga je in je bankieren-app op zoek naar de betaling die hierbij hoort. Deze ga je vervolgens verwerken in je administratie. Best wel een klusje. Dit kan sneller, namelijk met een automatische bankkoppeling

Er is meer

Automatiseer je boekhouding verder met koppelingen. Maak je offertes en facturen niet meer in word en excel, maar gebruik bijvoorbeeld een programma als Stella. Je kunt dan snel en eenvoudig je dagelijkse werkadministratie doen en bijhouden. Met een koppeling met je boekhouding worden jouw klanten en verkoopfacturen automatisch naar je boekhouding. Hiermee heb je weer een volgende efficiënte stap in de automatisering boekhouding.

Automatiseren, meer tijd voor ondernemen

Automatiseer je boekhouding en zorgt voor tijdbesparing. Zo hou jij meer tijd over om in je bedrijf te steken. Daarnaast wordt de kans op het maken van fouten kleiner. Dit komt omdat het systeem werkt voor jou. Dus zelf handmatig informatie overnemen of invoeren is niet meer nodig. Geen kans op typfoutjes dus.

De voordelen van automatiseren nog even op een rijtje:

  • Je bespaart veel tijd
  • Je maakt minder snel fouten
  • Het programma werkt en rekent voor jou  
  • Je houdt meer tijd over om aan de groei van jouw bedrijf te werken

Een woord van onze partner: e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is hét online boekhoudprogramma waardoor het bijhouden van je boekhouding een fluitje van een cent is. Zo heeft e-Boekhouden.nl onder andere een directe koppeling met de Belastingdienst. Waardoor je btw-aangifte standaard voor je wordt klaargezet en je deze met één druk op de knop rechtstreeks verstuurt naar de Belastingdienst. Jij hoeft enkel je aangifte nog te checken en daarna op verzenden te klikken. Ideaal toch? 

Zelf alle voordelen van e-Boekhouden.nl ervaren? Probeer het nu gratis en vrijblijvend uit. Voor startende ondernemers zelfs 15 maanden!

Er zijn verschillende manieren om je boekhouding te automatiseren. Bedenk wat jij nodig hebt voor je bedrijf en kies ook het online boekhoudprogramma wat het beste bij je past.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Loek Thijssen
Loek Thijssen
Blogger en schrijft regelmatig over ondernemerschap, tips voor (startende) zzp'ers. Loek is werkzaam bij e-Boekhouden en hier verantwoordelijk voor marketing en partnerships.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook