Wat gaat het vaakst fout bij het opstellen van een privacyverklaring?

Op basis van de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG) moet je een aantal onderdelen verplicht vermelden in jouw privacyverklaring. Daarom zullen we in dit artikel de zaken bespreken die het vaakst fout gaan in een privacyverklaring.

“Ik heb geen privacyverklaring nodig”

Om te beginnen zijn er veel ondernemers die denken dat zij geen privacyverklaring nodig hebben. Dit is helaas niet waar. Iedere ondernemer, in welke sector dan ook heeft een privacyverklaring nodig. Zelfs als je geen gegevens opslaat heb je een privacyverklaring nodig omdat je wel gegevens verwerkt.

Toestemming vragen

Iets anders dat soms fout gaat is dat de privacyverklaring een eenzijdige verklaring is. Dat houdt in dat je geen toestemming hoeft te vragen aan de betreffende partij. Je moet echter de betreffende partij wel in de gelegenheid brengen om kennis te nemen van de privacyverklaring. Dit kun je doen door de privacyverklaring op je website te zetten. Let op, deze moet makkelijk te vinden zijn.

Privacyverklaring is geen onderdeel van de algemene voorwaarden

Sommige mensen denken dat een algemene voorwaarden en een privacyverklaring vergelijkbaar zijn. Deze zijn echter niet hetzelfde. Een privacyverklaring mag niet in de algemene voorwaarden worden opgenomen, de privacyverklaring moet een losstaand document zijn.

Contactgegevens in privacyverklaring

Veel ondernemers vergeten dat er in een privacyverklaring de gegevens moeten staan van de persoon die gegevens verwerkt. Onder gegevens wordt verstaan jouw bedrijfsnaam, KvK-nummer maar ook je adres. De wet bepaalt dat je jouw volledige contactgegevens moet benoemen in de privacyverklaring. Hieronder valt ook het adres van je onderneming. Als je dit liever niet hebt, dan kan het een idee zijn om een postbusadres aan te schaffen. Je kan vervolgens dit adres opnemen in de privacyverklaring.

Een woord van onze partner: doorKees

Dit artikel is je aangeboden door doorKees. DoorKees ondersteunt ondernemers op het gebied van verzekeringen, juridische vragen en boekhouding. Je kunt gemakkelijk een (telefonische) afspraak met een adviseur inplannen via www.doorkees.nl.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook