De startersaftrek en zelfstandigenaftrek

Er zijn verschillende aftrekposten waar je als vakman recht op kunt hebben. Voor de beginnende vakman zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek de belangrijkste aftrekposten. In dit blog leggen wij het verschil tussen de aftrekposten uit en geven wij aan wanneer je hier recht op hebt.

Wat is de zelfstandigenaftrek en wanneer heb je hier recht op?
De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op de winst. Dit betekent dat een bedrag van de winst mag worden afgehaald, waardoor deze lager wordt en je minder belasting hoeft te betalen.

Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek wanneer je ingeschreven bent als eenmanszaak en je aan het urencriterium voldoet. Dit laatste betekent dat je minimaal 1.225 uren per kalenderjaar aan jouw onderneming besteed en dat je meer tijd aan jouw onderneming besteed dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld een andere baan). De zelfstandigenaftrek voor 2021 bedraagt € 6.670,-.

Wat is de startersaftrek en wanneer heb ik hier recht op?
De startersaftrek is, net als de zelfstandigenaftrek, een aftrekpost op de winst. Ook dit bedrag mag dus van de winst worden afgetrokken zodat je uiteindelijk minder belasting betaalt. De startersaftrek bedraagt € 2.123,-. Daarnaast mag je als startende vakman maximaal drie keer de startersaftrek toepassen.

Om aanspraak te kunnen maken op de startersaftrek moet je aan vier voorwaarden voldoen:

  • Je had in het aangiftejaar recht op de zelfstandigenaftrek;
  • In de voorafgaande 5 jaar was je minstens 1 jaar niet ingeschreven als eenmanszaak voor de inkomstenbelasting;
  • Je hebt in de 5 voorafgaande jaren niet meer dan 2 keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • Er was in het kalenderjaar of in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een B.V.;

Voor de meeste vakmannen zal er geen sprake zijn van de vierde voorwaarde en daarom zijn de eerste drie de belangrijkste voorwaarden.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Post
Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook