Een Broodfonds is een fonds waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Het bestaat meestal uit 25 tot 50 ondernemers. Deze ondernemers betalen een maandelijks bedrag aan het fonds. Hierdoor zijn ze verzekerd als ze ziek worden of om een andere reden niet kunnen werken. Er wordt maandelijks een bedrag betaalt aan de ondernemer als deze ziek wordt.
Voordelen en nadelen Broodfonds
Broodfondsen kennen veel voordelen, de belangrijkste zijn:
- Het is betaalbaar, de inleg voor een Broodfonds kan zo laag zijn als ā¬30,- per maand en oplopen tot iets meer dan ā¬100,- per maand.
- Het geld dat je maandelijks inlegt krijg je terug als je uit het fonds stapt. Het geld blijft dus van jou.
- Vertrouwen, een Broodfonds bestaat meestal uit niet meer dan 50 leden. Hierdoor ben je bekend met alle leden. Je weet dus wie jou helpen bij ziekte. Dit is bij een verzekering natuurlijk heel anders.
- Gemak, een Broodfonds is niet ingewikkeld. Iedereen in het fonds is gelijk waardoor je goed zicht hebt op hoe alles werkt en waar je aan toe bent.
- Belastingvoordeel, het geld dat āgeschonkenā wordt aan een zieke deelnemer is belastingvrij. Op de vraag of een Broodfonds aftrekbaar is, kun je dus volmondig ja zeggen.
Net zoals alles kent het ook het Broodfonds nadelen:
- Ondanks het kleine aantal deelnemers moet je er op vertrouwen dat iedereen zich eerlijk gedraagt. Het is mogelijk dat deelnemers niet eerlijk zijn over ziekmeldingen en dergelijke. Als Broodfonds ben je hier zelf verantwoordelijk voor.
- Wat je krijgt als uitkering is verbonden aan hoe veel je inlegt. Het maximale wat je uitgekeerd kunt krijgen is ā¬2500,-. Meer kun je niet krijgen. Dit is wel een netto bedrag. De belastingdienst ziet het namelijk als schenking en niet als inkomen.
- Het geld dat je uit het Broodfonds haalt is belastingvrij, maar dat betekent dus ook dat je inleg niet aftrekbaar is. Dus broodfonds aftrekbaar? Ja! Maar alleen voor wat je eruit haalt. Je inleg niet. Dit is bij een AOV net andersom.
Bij een Broodfonds wordt er geen deskundige aangewezen om je weer aan het werk te krijgen. Denk hierbij aan situaties waar je om- of herscholing nodig hebt. Broodfonds nadelen zijn er dus zeker.
Waarom kiezen voor een Broodfonds?
In elke sector kun je besluiten een Broodfonds te starten. Bijvoorbeeld een Broodfonds zzp bouw met daarin allemaal werklieden die dezelfde passie hebben voor bouwen. Op die manier kun je gemakkelijk in contact komen met andere vakmannen en elkaar verder helpen. Behalve dat je opgevangen kunt worden maakt een Broodfonds zzp bouw het dus ook mogelijk om je bedrijf te laten groeien. Uiteraard kun je ook op zoek naar bestaande broodfondsen en je hierbij aansluiten. Maar besef dus: Ook kent het broodfonds nadelen. Neem dat mee in je keuze.
Wat gebeurt er als iemand ziek wordt?
Zodra je denkt arbeidsongeschikt te worden dan geef je dit door. Het bestuur van het Broodfonds meldt aan de andere leden van het Broodfonds dat er iemand ziek is. Ze geven aan wie er ziek is en dat ze schenkingen zal krijgen vanuit het Broodfonds. Meestal is de afspraak dat de eerste 30 dagen ziekte voor je eigen rekening zijn. Daarna krijgt de zieke van alle deelnemers schenkingen. Als je dit bij elkaar optelt krijg je het maandelijkse bedrag. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van de inleg van degene die ziek is.Ā Zie het dus als een grote spaarpot waar iedereen elke maand wat inlegt. Als er 1 iemand ziek wordt krijgt die dus geld uit de spaarpot. Leg jij meer geld in de spaarpot, dan mag je er ook meer uithalen als je ziek wordt. Het is dus een heel makkelijk en eerlijk systeem.
Een woord van onze partner: Zelfstandigen Bouw
Zelfstandigen Bouw is de grootste brancheorganisatie in Nederland voor zelfstandigen in de bouw. Zij heeft een eigen arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor de bouw opgericht. Dit zou je een een soort AOV Broodfonds kunnen noemen. Dit zit een beetje tussen een broodfonds en een arbeidsongeschiktheidsverzekering in. Het idee van de spaarpot blijft hetzelfde als bij een broodfonds. Wel hebben zij een arbodienst, geen maximum uitkering van 2.500 per maand en zo nog een aantal goede afspraken. Kijk hier voor meer informatie over dit AOV Broodfonds.