Ben ik verzekerd voor klussen via een klusplatform

Klussen via een platform biedt jou als ZZP’er veel voordelen. Zo bepaal jij zelf wanneer je ruimte in je agenda voor een klus hebt en welke klussen jij wilt aannemen. De meeste klussen verlopen doorgaans geheel zoals voorzien en conform de wensen van de klant. Toch kan het soms wel eens voorkomen dat er iets misgaat bij een klant. Vervelend… dat zal netjes opgelost moeten worden. Als het iets is wat je zelf als vakman kunt herstellen, is het probleem ook weer zo de wereld uit. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en heeft een voorval soms grote (financiële) gevolgen. Dus vraag jezelf af of je goed bent verzekerd.

Schade tijdens een klus, ben ik verzekerd?

Weet jij wel hoe het zit als je tijdens het uitvoeren van bedrijfswerkzaamheden schade veroorzaakt? Denk aan het per ongeluk doorboren van een waterleiding. De kosten voor het hak- en breekwerk en het herstellen van de waterleiding, kunnen aardig in de papieren lopen. Dan hebben we het nog niet eens over een eventuele gevolgschade, bijvoorbeeld waterschade aan de parketvloer of het stucen en opnieuw sauzen van de muren.

Nog een paar voorbeelden. Tijdens schilderwerkzaamheden valt er een pot verf op de vloer, waardoor deze (deels) opnieuw moet worden opgeschuurd of je laat bij werkzaamheden aan de keuken een stuk gereedschap op de keramische kookplaat vallen. Voor de schade die bij dit soort onvoorziene voorvallen ontstaat, moet jij zelf opdraaien. Helaas ben je, ondanks dat je bij een klusplatform bent aangesloten, niet voor dit soort schades verzekerd. Wil je niet steeds zelf je beurs hiervoor trekken, dan is het dringende advies om hiervoor een bedrijfsverzekering af te sluiten.

Verschillende soorten bedrijfsverzekeringen

Er zijn twee soorten verzekering die hiervoor in aanmerking komen, namelijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Het verschil lichten we onderstaand even toe. Het zijn namelijk twee verzekeringen die wel eens door elkaar gehaald worden.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt zowel de materiële schade maar ook letselschade die je per ongeluk aan de klant toebrengt en is bedoeld om schade te dekken die op het werk ontstaat. Denk hierbij aan een onhandig geplaatste verlengkabel waar de klant over struikelt en daardoor zijn pols breekt of de boven al even aangehaalde voorbeelden.

De beroepsaansprakelijkheidsverekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële consequenties van fouten die je in de uitoefening van je beroep maakt, dus zeg maar zakelijke vergissingen. Het gaat dus om fouten die je in je werk veroorzaakt. Een schadeclaim kan namelijk al snel hoog oplopen, wat in het ergste geval zelfs het einde van je bedrijf kan betekenen.
Of het verstandig is om deze verzekering af te sluiten, hangt van je (advies-)werkzaamheden af.
Denk aan het verstrekken van onjuiste adviezen, het achterwege laten of verstrekken van onvolledige of onjuiste informatie of het missen van een overeengekomen deadline.

Garantie via platformen

Wanneer je via een klusplatform aan de slag gaat dan ben niet automatisch verzekerd. Je zal dus altijd één van de bovengenoemde bedrijfsverzekeringen dienen af te sluiten. Bij sommige klusplatformen, zoals Zoofy bieden zij garantie voor de klanten, dus wanneer jij als vakman schade maakt kan de klant dit middels de garantie laten herstellen. Deze platformen zullen wel altijd de vakman aansprakelijk stellen. Zaken als niet afgeronde werkzaamheden, een faillissement van de vakman of werk dat niet aan de bouwvoorschriften voldoet kunnen hieronder vallen.

Regelen van een bedrijfsverzekering

Als beginnend vakpersoon is het regelen van een bedrijfsverzekering dus erg belangrijk en dat kan ook erg eenvoudig. Je kunt je op je gemak verdiepen in alle details van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Als je goed verzekerd bent, klust dat toch een stuk relaxter.

Een woord van onze partner: Zoofy

Dit artikel is je aangeboden door Zoofy. Via Zoofy vind je eenvoudig klussen bij jou in de buurt. Deze klussen verschijnen in de Zoofy Android app of Zoofy Apple app, de klussen zijn altijd gratis op te pakken. Via Zoofy hebben klanten de mogelijkheid om voor een garantiepakket te kiezen.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook