Wat moet op jouw factuur staan?

De Belastingdienst stelt eisen aan facturen. Als vakman ben je daardoor verplicht bepaalde gegevens op jouw factuur te vermelden. In deze blog lopen we de vereiste gegevens langs.

Naam en adres opdrachtgever
Je moet de volledige naam van je opdrachtgever vermelden, dit betekent de juridische naam. Indien je de handelsnaam noemt moet deze naam wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel van de betreffende onderneming. De juridische naam van jouw opdrachtgever kun je gemakkelijk opzoeken in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Als je dan toch in het Handelsregister kijkt, check dan ook direct even het actuele adres van jouw opdrachtgever zodat je zeker weet dat jouw factuur naar het goede adres gaat.

Datum
Noem de datum waarop de factuur is gemaakt. Vermeld daarnaast de datum waarop de betaling.

Goederen of diensten
Je moet ook de aard en hoeveelheid van de goederen of diensten die je hebt geleverd noemen. Zo weten jouw opdrachtgever en boekhouder precies over welke order het gaat en of dit klopt met het bedrag dat je factureert.

Bedrag en btw
Ook noem je uiteraard het bedrag dat jij in rekening brengt, exclusief btw. Je vermeldt vervolgens apart het btw-tarief.

Opeenvolgend nummer
Hier gaat het regelmatig fout: je mag je factuur niet zomaar een nummer geven. Elke factuur die je maakt krijgt een opeenvolgend factuurnummer. Je mag zelf bepalen hoe je deze nummering start, zolang de nummers maar opvolgend zijn en een zekere logica bevatten. Je eerste factuur is bijvoorbeeld nummer 2020001, je tweede factuur heeft factuur nummer 2020002 en zo verder. Deze opeenvolgende nummering is verplicht want zo kan de Belastingdienst bij controle zien of er geen facturen ontbreken. 

Wat is nog meer belangrijk?
Naast deze verplichte gegevens is het belangrijk om te weten dat je de factuur uiterlijk op de 15edag van de maand volgend op de maand waarin je hebt geleverd verstuurd. Ook is het verplicht om je facturen te bewaren in je administratie, de termijn hiervoor is 7 jaar.

Wil je zeker weten dat jouw factuur aan alle eisen voldoet? Probeer dan eens Stella uit. Stella maakt automatisch facturen voor jou aan die aan alle wettelijke eisen voldoen.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook