Een andere ZZP’er als onderaannemer laten werken, waar let je op?

Opdracht doorgeven aan de onderaannemer

Wil je een andere ZZP’er werkzaamheden voor jou laten uitvoeren? In dat geval kan je de opdracht doorgeven. Ook kun je een andere ZZP’er voor jou laten werken. Jij bent de hoofdaannemer en de ZZP’er de onderaannemer. Dit betekent dat hij zijn factuur naar jou stuurt en jij stuurt je eigen factuur naar de opdrachtgever. Je stuurt de ZZP’er dus in naam van jouw bedrijf naar je opdrachtgever. Dit heeft een aantal gevolgen waar je goed op moet letten.

Aansprakelijkheid

In de bouw wordt er vaak gebruik gemaakt van een hoofd- en onderaannemer. Als je optreedt als hoofdaannemer, dan ben je aansprakelijk voor het gedrag en het werk van de onderaannemer. Het is daarom belangrijk niet zomaar iedereen aan te nemen als onderaannemer. Ook zijn afspraken die jullie samen maken heel belangrijk.

Overeenkomst van opdracht met de onderaannemer

Tussen de hoofd- en onderaannemer moeten een paar zaken worden geregeld. Vervolgens kan je deze zaken schriftelijk vastleggen in een overeenkomst van opdracht. In de overeenkomst van opdracht kan je onder andere vastleggen:

  • De rechten en plichten van partijen;
  • De duur en beëindiging van de overeenkomst van opdracht;
  • De verantwoordelijkheden van partijen;
  • Het bedrag dat je aan de onderaannemer gaat betalen voor de werkzaamheden;
  • De aansprakelijkheid;
  • De verzekeringen;
  • De bevoegde rechter in geval van juridische geschillen.

Verzekeringen

Het is verstandig om bepaalde verzekeringen af te laten sluiten door je onderaannemer. Je kan dan in de overeenkomst van opdracht noemen dat diegene wordt verplicht om deze verzekeringen af te sluiten. De volgende verzekeringen zijn in jouw branche relevant:

Een CAR-verzekering is essentieel. Daarmee verzeker je materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties.

Daarnaast kan je een eigen vervoerverzekering afsluiten om jouw bouwmaterialen en gereedschap te verzekeren tijdens het vervoer hiervan.

Een woord van onze partner: DoorKees

DoorKees helpt ZZP’ers in de bouw graag aan de juiste verzekeringen. Ook helpt DoorKees je graag verder met juridische vragen. DoorKees doet voor jou kosteloos een verzekeringsscan. Zo zien ze eenvoudig of je goed bent verzekerd. Daarnaast voert DoorKees kosteloos een algemene voorwaardencheck uit voor jouw bedrijf. Kijk gerust eens op de website van DoorKees en neem eens contact op. Zij helpen je graag verder.

Vragen? Bel voor een gratis adviesgesprek

Jessica Posthttp://www.doorkees.nl
Jessica adviseert ondernemers al ruim 10 jaar op het gebied van algemene voorwaarden, overeenkomsten en aansprakelijkheidsrisico's.

Onze nieuwste artikelen

Like ons op Facebook